Nie trzeba zakwasu, aby zrobić pyszny barszcz wigilijny. Zachwyca kolorem i smakiem

Dodano:
Barszcz wigilijny Źródło: Shutterstock / zi3000
Barszcz za zakwasie jest najlepszy i tu się kłócić nie będziemy. Ale pyszny barszcz można zrobić także bez zakwasu. Wystarczy kilka prostrych trików, aby miał intensywny kolor i dobry smak.

Zakwas buraczany jest tym, co daje smak i wyjątkowy kolor barszczowi. A co, jeśli nie masz zakwasu, a Wigilia tuż, tuż? Mamy na to sposób. Wystarczą buraki i kilka prostych składników, które prawdopodobnie masz już w domu, a jeśli nie, kupisz je w każdym warzywniaku czy osiedlowym spożywczaku. To barszcz bez zakwasu idealny do uszek, krokietów czy wigilijnych pasztecików.

Jak zrobić barszcz bez zakwasu?

Barszcz bez zakwasu to barszcz zrobiony na warzywnym bulionie z dodatkiem kilku grzybów (nie przesadź z ilością grzybów, aby barszcz nie wyszedł zbyt ciemny, grzyby mają jedynie lekko podkręcić smak). Sekretem intensywnego, aromatycznego bulionu jest przesmażenie warzyw, a dopiero potem zalanie ich wodą. Kiedy bulion jest gotowy, dodaje się buraki i gotuje jeszcze ok. 40 minut.

Prostym i skutecznym trikiem na podkręcenie smaku i koloru barszczu jest dodanie już na sam koniec surowego buraka. Do barszczu warto wrzucić także pokrojone na ćwiartki jabłko (idealnie sprawdzą się tu kwaśne jabłka, np. szare renety).

Przepis: Barszcz bez zakwasu

Aromatyczny barszcz nie tylko na Wigilię.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 6 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 mała cebula
  • 1/3 pora
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki octu
  • 5 suszonych grzybów
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bulionuWarzywa – oprócz buraków – pokrój i wrzuć do garnka na rozgrzany olej, smaż, aż lekko się zezłocą. Zalej wszystko wodą, dodaj grzyby, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. 50 minut.
  2. Robienie barszczuPięć buraków pokrój na mniejsze kawałki, a jednego buraka zostaw na później. Dodaj buraki do bulionu, dopraw octem lub sokiem z cytryny i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Na koniec dopraw majerankiem. Wyłącz gaz pod barszczem i dodaj surowego, obranego buraka oraz jabłko pokrojone na ćwiartki. Odstaw wszystko na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie odcedź barszcz.

Inspiracja: warzywa z gotowania bulionu możesz wykorzystać do świątecznych pasztetów czy sałatki jarzynowej, tak samo można wykorzystać gotowane buraki. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, śledzi czy różnego rodzaju przekąsek z wykorzystaniem gotowanych czy pieczonych buraków (np. buraczanego hummusu).

Jak podawać barszcz bez zakwasu?

Żaden barszcz nie lubi długiego gotowania, ponieważ traci wtedy swój kolor (to samo dzieje się z barszczem na zakwasie). Gotowy barszcz należy jedynie podgrzać przed podaniem. Można go serwować z tradycyjnymi uszkami, podać w filiżankach do krokietów czy pasztecików. Idealnie się sprawdzi jako rozgrzewający napój do kolacji czy obiadu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...